Dlouhý život se zeleným čajem

Už tisíciletí je známý omlazující účinek zeleného čaje. Je v něm ukryto velké tajemství zdraví Aziatů. Mezitím se stal zelený čaj oblíbeným nápojem I u nás. Výborně rozvíjí své specifické účinky, když se pije k nějakému jídlu.

Významné lapače radikálů v zeleném čaji se nazývají katechiny a patří k polyfenolům. Antioxidační účinek zeleného čaje je 20-násobně silnější než osvědčený vitamín E a téměř tolik, jako má červené víno. Kromě toho zelený čaj neutralizuje zabijáka buněk nazývaného nitrozamín. Nitrozamín pochází z marinovaného masa, jakož i z aminů, které vznikají vařením masa. Takto se rizika konzumace masa zeleným čajem zmírňují. Nápojem ze dvou miligramů extraktu zeleného čaje dosáhnete obdobné účinky.

Účinné látky v zeleném čaji

Zelený čaj obsahuje:

  • Mangan jako stopový prvek: Je to složka četných enzymů a v důsledku toho se podílí na neodmyslitelných životních procesech, jako je výstavba spojovacího tkáně nebo látková přeměna tuků a bílkovin. Zajišťuje, aby se vápník získaný potravou přiváděl do kostí a aby se touto cestou zabránilo osteoporóze.
  • Fluor je nezbytný pro růst buněk a stabilitu kostí a zubů. Nedostatek fluóru podmiňuje zubní kaz.
  • Hořčiny: Zelený čaj obsahuje množství hořčin, které mimo jiné povzbuzují trávení. Takovou hořčinou je například EGCG (epigalokatechingalát), který má silný brzdící účinek při postupu rakoviny do plic. Zabíjí viry, snižuje hladinu cukru v krvi diabetiků a zabraňuje srdečnímu infarktu. Má obdobné antitrombotické účinky jako acylpyrin. EGCG zamezuje shlukování krevních destiček, a tím účinně zabraňuje srdečně-cévním chorobám.
  • Flavonoidy snižují vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu, a tím zabraňují tvorbě trombů, jakož i riziku rakoviny žaludku, střev a prsu. Kromě toho zvyšují účinek vitaminu C i "hodného" HDL cholesterolu, zatímco hladinu "zlého" LDL cholesterolu snižují.
  • Kofein: V zeleném čaji je kofein vázán na tříslovou kyselinu, takže do krevního oběhu se dostává v oslabené formě. Díky tomu působí jako tonikum - mírně, ale s dlouhotrvajícím účinkem.
  • Vitamíny: Ve vodě rozpustný vitamin B1 - thiamin je nepostradatelný pro duševní činnost, dělá člověka bdělým a výrazně zvyšuje jeho koncentraci. Kromě toho zelený čaj obsahuje neobyčejně hodně vitamínu C, vázaného na ostatní substance, které zanikají spolu s ním, když se ničí zahříváním. Působí blokově proti zánětům a aktivizuje imunitní systém. Sehrává rozhodující roli při prevenci a léčení arteriosklerózy a snižuje škodlivý LDL cholesterol.
  • Saponiny váží tuky, zamezují růst plísní a jsou účinné při onemocněních látkové přeměny tuků.
  • Psychoaktivní látky: Mnohé z látek obsažených v zeleném čaji mají neobyčejný účinek, a to zejména v kombinaci s jinými látkami. Kofein, thiamin a éterické oleje se postarají nejen o příjemnou vůni, ale také o mimořádnou chuť, přičemž působí jako brzda stresu tím, že náš nervový systém čistí od záplavy vzruchů a podněcují mozkové buňky na výdej potřebné energie. Zároveň zbavují tělo napětí, zlepšují pozornost, podněcují fantazii, dělají člověka čilým, ale ne nervózním a výrazně zlepšují jeho soudnost. Vedou k aktivní vyrovnanosti a stupňují radost ze života.