ABC výživových doplňků - dáváme do pozornosti

Kdo chce déle zůstat mladý, musí pravidelně užívat dostatečné množství doplňků výživy. Když se tělu tyto látky nedodávají, nemůže optimálně fungovat a začne předčasně stárnout. V této části Vám tyto doplňky představím. Dbejte vždy na jejich správnou vzájemnou kombinaci, protože antioxidanty ve vzájemné propojenosti účinkují lépe, než když se užije každý zvlášť.

Betakaroten: I v případě, že pravidelně a v dostatečném množství konzumujete ovoce a zeleninu, radno doplňkově užívat i betakaroten, a to jako prevenci proti stárnutí, aby se dosáhlo maximálnímu zpomalení tohoto procesu. Betakaroten obsahuje účinné látky, které nastupují tam, kde jiné antioxidanty selhávají. I betakaroten znemožňuje oxidaci cholesterolu, zabraňuje vzniku srdeční příhody, mrtvice a šedému zákalu, ale i rakovině prsu, plic a žaludku. Nekombinujte však betakaroten s jednoduchým vitaminem A. Betakaroten najdete v barevných plodech a produktech, jako mrkev a mrkvová šťáva, meruňky, dýně, čekanka, topinambury a rajčatová šťáva. Nejlepší je přijímat jej v přírodním stavu a jako doplněk stravy.

Česnek: Česnek obsahuje řadu antioxidantů a je pradávným zázračným prostředkem proti stárnutí, přičemž je jedno jestli se konzumuje syrový, vařený, lehce opečený na pánvi, nebo se užívá v podobě kapslí. Česnek představuje prevenci proti většině nemocí, odstraňuje arteriosklerózu, podporuje prokrvování celého těla, zejména mozku, a aktivizuje látkovou přeměnu. Jeho účinné látky zbavují tělo jedů a odpadů a díky tomu představuje česnek jakési přírodní antibiotikum bez vedlejších účinků - až na pach. Česnek snižuje vysoký cholesterol, zřeďuje krev, a významně optimalizuje její tekutou konzistenci, a tím zlepšuje prokrvení těla. A díky tomu je omlazujícím prostředkem.

Ginko: Ginko významně zlepšuje tekutou konzistenci krvi, čímž působí mimořádně blahodárně na přestárlé a nepružné žíly. Pomáhá proti křečím v jemných cévách, a tím posiluje mikrocirkulaci v nedostatečně zásobovaných oblastech. Díky zlepšenému prokrvení pak podporuje produkci energie a procesy neutralizování jedů, jakož i obnovu tělních buněk. A významně optimalizuje i schopnosti zraku a sluchu. Ginko chrání před trombózou a infarktem, a může být velmi účinné i proti impotenci. Především však pomáhá jako prevence proti bolestem hlavy a migréně. Působí uvolnění při namožení svalů a problémech s páteří. Díky jeho účinkům se lidé cítí celkově mnohem mladší. Ulevení přichází i při smutku, depresi a hučení v uších. Jelikož ginko pomáhá nejvíce právě starým lidem, může markantně snížit jejich popletenost. Snižuje krevní tlak a zvyšuje dobrý HDL cholesterol. S Ginko může člověk zapomenout na zapomnětlivost. Účinná dávka je 100 až 120 miligramů denně.

Hořčík: Nedostatek hořčíku (magnézia) u lidí výrazně ovlivňuje proces stárnutí. Vede ke vzniku uloženin ve svalech, k poruchám srdečního rytmu, zvyšuje krevní tlak, snižuje produkci inzulínu a vyvolává náladovost, neklid i agresivitu. Nedostatku hořčíku byste se měli ve správném čase účinně vyhnout, abyste nezačali předčasně stárnout a v předstihu si nevyčerpávali konto svého života. Zvláště citlivě reagují na deficit hořčíku mitochondrie, energetické továrny v buňkách. Dostatek hořčíku dělá člověka vyrovnaným a výkonným. Jeho přiměřené množství poskytuje však pouze velmi zřídka výživa, I kdyby byla optimální, proto na to, aby vaše buňky mohly optimálně fungovat, je třeba pravidelné užívání hořčíku jako výživového doplňku, a to jeden až dvakrát denně po 300 miligramů. Hořčík se podílí na rozvinutí mnoha enzymů a chrání před stresem. Zlepšuje schopnost těla rozpouštět tromby a znemožňuje shlukování krevních destiček. Podporuje dobrý HDL cholesterol a potlačuje triglyceridy. Kromě toho tlumí alergické projevy a sennou rýmu.Třeba jej užívat zejména večer, protože podporuje dobrý spánek, rychlé usínání a ranní vstávání s pocitem zotavení. Proto je hořčík velmi účinný proti nespavosti. Kromě toho zvyšuje kapacitu neurotransmiterů v mozku, díky čemuž člověk reaguje rychleji a optimálně.To vše jedno s druhým působí omlazujícím účinkem. Hořčík je důležitým stavebním kamenem zejména nervových buněk a zajišťuje jejich vyrovnanost a klid. Výborně posiluje imunitní systém a chrání ho před infekcemi.

Naše výživa obsahuje vždy méně hořčíku než je třeba, protože rostliny o něj byly obrány hnojením půdy a tento snížený objem se pak ještě více zredukoval tepelným zpracováním. Užívejte denně 400 až 800 miligramů magneziového preparátu.

Omega-3-mastné kyseliny: Od dlouhého a zdravého života jsou omega-3-mastné kyseliny neodmyslitelné. Mají přímo podstatný význam pro náš organismus. Nejlepším přírodním zdrojem omega-3-mastných kyselin jsou ryby. Omega-3-mastné kyseliny zlepšují tekutou konzistenci krve a znemožňují utváření trombů. Snižují cholesterol a triglyceridy, srážejí krevní tlak a stimulují imunitní systém. Zlepšují schopnost učit se i celkovou pružnost myšlení,a to zejména ve stáří, zmírňují revmatické problémy, zabraňují depresi a chrání před srdečním infarktem I mrtvicí. Pokud chcete zestárnout zdraví, potřebujete denně dostatek omega-3-mastných kyselin, nejlépe ve formě výživového doplňku. Tak se zabrání jejich nedostatku, co i jen chvilkovému.

Q10: Pravidelné užívání koenzymu Q10 snižuje nebo odstraňuje velké množství tělesných neduhů. Především však, když se nějaký zdravotní problém vyskytne, Q10 zabrání tomu, aby o tom tělo muselo vyslat nějakou bolestivou zprávu. Prospívá více než kterákoli jiná látka ke zlepšení kvality života. Ozdravné a preventivně působí především v buňkách. Q10 je účinný antioxidant, který je schopen odstranit v buňce bioenergetický deficit. To vede k výraznému zlepšení funkce srdce. Pravidelně užívat Q10 je proto ve stáří nezbytné. Podstatnou roli v tom hraje jeho stabilizační účinek na membrány. Q10 je životně důležitou složkou svalů, zejména srdečních. Za poruchou v činnosti srdce téměř vždy vězí nedostatek této látky. Bez Q10 není možná produkce energie v těle, tedy ani život. Asi od čtyřicítky tvorba Q10 v těle postupně klesá a třeba mu ho dodávat zvenčí. Téměř každý člověk nad 40 let trpí nedostatkem Q10, protože organismus časem zřejmě ztrácí schopnost přeměňovat koenzym Q (takzvaný ubiquinon, či jinak ubichinon) na vysoce kvalitní Q10 - a to se věru nedá napravit ani lepším stravováním. Zejména organismus diabetiků spotřebovává hodně Q10, a proto vykazuje jeho výrazný deficit. I obézní lidé ve značné míře trpí výrazným nedostatkem Q10, a když se jeho hladina znormalizuje, zhubnou i bez diety. Bez Q10 se neobejde ani imunitní systém, má-li být účinný. Snížit oxidační stres znamená i déle žít a především udržet si zdraví. Pokud tělo disponuje dostatečným množstvím koenzymu Q10, projeví se jeho vliv všude tam, kde se objevily potíže a zátěž a vytvoří silnou obranu. Čím větší je deficit Q10 v těle, tím rychleji a výraznější je zlepšení, které se dosáhne jeho užíváním. Každá nemoc je v konečném důsledku narušením bioenergie - a právě po této stránce je koenzym Q10 neodmyslitelný. A tak se jím téměř při každé nemoci daří dosáhnout zlepšení. Q10 by měli pravidelně užívat nejen staří lidé, ale i více zatížení mladší lidé. Zejména sportovci mohou mít z tohoto energetického zisku slušný prospěch. Q10 zprostředkovává buňkám energii, přičemž je zároveň i chrání a zabezpečuje zvýšení jejich funkční aktivity.

Příčiny nedostatku Q10 spočívají zejména ve stresu, dietách, ve věku, v nemocech, a v nesprávné výživě a ve velkém tělesném zatížení sportem. Q10 pomáhá zejména při srdečních chorobách, ateroskleróze, vysokém krevním tlaku, cukrovce, nadváze, nervových poruchách, mrtvicí, depresích, léčbě ran, neurodermatitídě, psoriáze a revmatismu. Je to tak proto, že získávání energie z kyslíku v buňkách reguluje právě koenzym Q10, který ve složitých případech stupňuje výkon. Denní dávka Q10 představuje 30 - 100 miligramů, ale při slabosti srdečního svalu ji lze zvýšit na 400 - 500 miligramů.

Vápník: Nestačí pouze konzumovat hodně vápníku (kalcia), protože živiny fungují pouze ve vzájemné propojenosti. Přílišné množství vápníku nutí tělo zbavovat se jeho přebytku, co se děje vápenatěním spojovacích tkání a ukládáním vápníku v tepnách. Jedno i druhé jsou jevy naprosto nežádoucí. Optimální příjem vápníku vyžaduje dostatečný příjem hořčíku (magnézia), který podmiňuje lépe odčerpávání vápníku z potravy a výrazně zvyšuje jeho ukládání v kostech. Bez dostatku hořčíku nastává i rychlý úbytek vápníku z kostí. Při užívání 500 mg magnézia si můžete dovolit užívat podstatně méně kalcia, čímž se dá i při pokročilé osteoporóze dosáhnout poměrně rychle vyšší hustota kostí. Při této souhře je však nezbytný i vitamín C, protože zlepšuje a zdvojnásobuje absorpci vápníku. S vápníkem interagují i jiné účinné látky, díky kterým to může dopadnout ještě lépe. Neužívejte proto nikdy žádnou substanci jen samotnou, ale vždy raději volte harmonickou směs.

Ženšen: Ženšen je v Asii již tisíciletí spolehlivým prostředkem pro prevenci nemocí a na udržení zdraví. Za tento takzvaný "kořen života" se v minulosti platilo zlatem a mohl si ho dovolit pouze císař a jeho rodina. Když chtěl císař nějakého vysokého hodnostáře zvlášť vyznamenat, daroval mu ženšen. I šamani severoamerických Indiánů tisíciletí znali ženšen a vysoce si ho cenili jako takzvanou "rostlinu života". Ženšen zajišťuje harmonii vegetativních funkcí, aktivizuje kůru velkého mozku, podporuje látkovou přeměnu, a stabilizuje hladinu hormonů. Trvanlivý účinek ženšenu se dosahuje speciální dlouhotrvající kúrou, i když se blahodárné působení nedostavuje hned, ale až po několika dnech. Ženšen nachází využití při nervozitě a stavech vyčerpání, při selhávání koncentrace a myšlení, při stresu a poruchách spánku. A po nemocích či operacích napomáhá celkovou regeneraci a uzdravování. Ale především zpomaluje procesy stárnutí a udržuje mládí těla i ducha.